Software ontwikkeling voor Rubber Tired Gantry-kranen

Of het nu om scheepswerven, terminals, staalfabrieken of elektriciteitscentrales gaat, de oplossingen van Siemens Cranes helpen wereldwijd een betrouwbare, energie-efficiënte kraanbediening te garanderen. Wepro ondersteunt Siemens middels de inzet van zijn medewerker Hervé bij de PLC software ontwikkeling voor een RTG-kraan (portaalkraan op luchtbanden).

Beschikbaarheid, productiviteit en veiligheid spelen een beslissende rol in kraanapplicaties. Iedere kraan is verschillend. RTG kranen worden bediend door een bestuurder op de kraan of vanaf een remote desk of opereren helemaal automatisch. De hoofdfunctie is het laden van containers van trucks of terminal tractors naar het container block en vice versa.

Hervé is actief op de PLC-afdeling en bouwt programma’s voor de kranen op vanuit templates en laat klant specifieke wensen terugkomen in de software. Om tot de juiste technische oplossingen te komen werkt hij nauw samen met de hardware engineers en die van andere toeleveranciers.

De focus ligt op het programmeren in TIA Portal en Siemens Safety PLC’s. Veel templates zijn opgezet in Siemens S7 Manager, welke omgezet worden naar de nieuwe TIA Portal Software. Daarnaast worden ook nieuwe, klant specifieke functionaliteiten toegevoegd.

Veiligheid is een belangrijk aspectin deze toepassingen. In navolging tot het programmeren van de Safety PLC’s is het opbouwen van de documentatie hiervoor minstens zo belangrijk. SIL, NEN en ISO normeringen zijn belangrijke graadmeters om de veiligheid aan de klant te kunnen tonen.

Na het opbouwen van de software komt het testen van de software. Dit gebeurt in eerste instantie in  een gesimuleerde omgeving, bestaande uit een virtuele kraan verbonden aan de echte PLC hardware. Hiermee kan alle functionaliteit geverifieerd worden zonder gevaar voor eventuele schade aan mens en materieel. De mogelijkheid om integraal te kunnen testen zorgt dat nagenoeg alle fouten al worden gevonden voordat de on-site commissioning plaatsvindt.

Wat dit project voor Hervé onderscheidend maakt: Het technologische niveau is erg hoog en de automatisering erg high-tech. Elke dag op dit project leert hij weer nieuwe dingen!

Terug naar de vorige pagina

Interessante projecten
Alfa-Tech: Het ontwerpen en bouwen van asfaltcentrales
Alfa-Tech: Het ontwerpen en bouwen van asfaltcentrales

Alfa-Tech is opgericht in 1994 en is een echt familiebedrijf. De core business van het bedrijf ligt bij het ontwerpen en bouwen van asfaltcentrales. Dit doen zij in nauwe samenwerking samen met Machinefabriek Diepemaat en Metaalfabriek Diepemaat, waar Alfa-Tech onderdeel van is. Machinefabriek Diepemaat is gespecialiseerd in groot draai- en freeswerk en Metaalfabriek Diepemaat is gespecialiseerd in het vervaardigen van zware frames, fundatieplaten, tank- en apparatenbouw en machinedelen.

Share
Convergence & Wepro: een natuurlijke samenwerking
Convergence & Wepro: een natuurlijke samenwerking

Convergence is in 2010 opgericht als een spin-of bedrijf van de Universiteit Twente. Het bedrijf maakt klantspecifieke meet- en regelapparatuur, ook wel flow apparatuur. Daarnaast heeft Convergence vorig jaar het bedrijf Dovideq overgenomen. Dovideq is gespecialiseerd in apparatuur om endoscopen mee te testen, waaronder de Light Control. Wepro collega Wouter Pool werkt aan een project bij Dovideq. Erwin Quak is manager operations bij Convergence Industry en ons aanspreekpunt.

Share
SVgroup engineering in de agrarische sector
SVgroup engineering in de agrarische sector!

De SVgroup is in 2019 ontstaan uit een fusie tussen Schuitemaker en Veenhuis. Het zijn beide internationaal gerenommeerde merken in de agrarische sector. Daar waar Schuitemaker erg sterk is in het ontwikkelen van oplossingen voor de segmenten voeren en voederwinning, is Veenhuis een voorloper op het gebied van organische mestaanwending. Daarnaast biedt Schuitemaker voor de Nederlandse markt winterdienstoplossingen voor de gladheidsbestrijding. Wepro collega’s Sven de Haan en David Pijnenburg werken aan diverse projecten bij de SVgroup. Aanspreekpunt is Mark Hoving, Manager R&D bij de SVgroup.

Share