Software ontwikkeling voor Rubber Tired Gantry-kranen

Of het nu om scheepswerven, terminals, staalfabrieken of elektriciteitscentrales gaat, de oplossingen van Siemens Cranes helpen wereldwijd een betrouwbare, energie-efficiënte kraanbediening te garanderen. Wepro ondersteunt Siemens middels de inzet van zijn medewerker Hervé bij de PLC software ontwikkeling voor een RTG-kraan (portaalkraan op luchtbanden).

Beschikbaarheid, productiviteit en veiligheid spelen een beslissende rol in kraanapplicaties. Iedere kraan is verschillend. RTG kranen worden bediend door een bestuurder op de kraan of vanaf een remote desk of opereren helemaal automatisch. De hoofdfunctie is het laden van containers van trucks of terminal tractors naar het container block en vice versa.

Hervé is actief op de PLC-afdeling en bouwt programma’s voor de kranen op vanuit templates en laat klant specifieke wensen terugkomen in de software. Om tot de juiste technische oplossingen te komen werkt hij nauw samen met de hardware engineers en die van andere toeleveranciers.

De focus ligt op het programmeren in TIA Portal en Siemens Safety PLC’s. Veel templates zijn opgezet in Siemens S7 Manager, welke omgezet worden naar de nieuwe TIA Portal Software. Daarnaast worden ook nieuwe, klant specifieke functionaliteiten toegevoegd.

Veiligheid is een belangrijk aspectin deze toepassingen. In navolging tot het programmeren van de Safety PLC’s is het opbouwen van de documentatie hiervoor minstens zo belangrijk. SIL, NEN en ISO normeringen zijn belangrijke graadmeters om de veiligheid aan de klant te kunnen tonen.

Na het opbouwen van de software komt het testen van de software. Dit gebeurt in eerste instantie in  een gesimuleerde omgeving, bestaande uit een virtuele kraan verbonden aan de echte PLC hardware. Hiermee kan alle functionaliteit geverifieerd worden zonder gevaar voor eventuele schade aan mens en materieel. De mogelijkheid om integraal te kunnen testen zorgt dat nagenoeg alle fouten al worden gevonden voordat de on-site commissioning plaatsvindt.

Wat dit project voor Hervé onderscheidend maakt: Het technologische niveau is erg hoog en de automatisering erg high-tech. Elke dag op dit project leert hij weer nieuwe dingen!

Terug naar de vorige pagina

Interessante projecten
Conrad Stanen

Conrad Stanen is meer dan 100 jaar geleden opgericht. Het bedrijf ontwerpt en produceert klant specifieke verticale grondboorinstallaties en installaties. Daarnaast verzorgt Conrad Stanen ook het onderhoud en service van de machines.

Share
Nefit industrial
Nefit Industrial

Nefit Industrial is al ruim 70 jaar een industriële leverancier van serie-gietwerk in wit smeedbaar gietijzer. Door de jarenlange ervaring hebben zij zich ontwikkeld tot een vooraanstaande, hightech producent in de Europese markt.

Share
Alfa-Tech: Het ontwerpen en bouwen van asfaltcentrales
Alfa-Tech: Het ontwerpen en bouwen van asfaltcentrales

Alfa-Tech is opgericht in 1994 en is een echt familiebedrijf. De core business van het bedrijf ligt bij het ontwerpen en bouwen van asfaltcentrales. Dit doen zij in nauwe samenwerking samen met Machinefabriek Diepemaat en Metaalfabriek Diepemaat, waar Alfa-Tech onderdeel van is. Machinefabriek Diepemaat is gespecialiseerd in groot draai- en freeswerk en Metaalfabriek Diepemaat is gespecialiseerd in het vervaardigen van zware frames, fundatieplaten, tank- en apparatenbouw en machinedelen.

Share