VDL & Wepro: samen sterk in de semicon industrie!

VDL & Wepro: samen sterk in de semicon industrie!

BUSINESSCASE

Bedrijf:                               VDL ETG T&D

Specialisme:                     Engineering, prototyping en seriefabricage van producten die gekenmerkt worden door een hoge complexiteit en relatief lage productieaantallen. wereldwijde leverancier van hoogwaardige mechanische componenten, modules en complete systemen.

Medewerkers:                 ongeveer 230 medewerkers in Nederland , 1800 wereldwijd

Klanten:                             internationaal, overheden én bedrijfsleven

Gevestigd in:                    Eindhoven, Almelo, Hengelo, Zwitserland, USA, China, Singapore

Inzet Wepro:                    mechanical engineers, hardware en software engineers

Wepro is trotse partner van VDL. Group Lead Marco Nijmeijer (VDL) geeft je samen met Wepro Engineer Randy Korte een mooie inkijk in hun samenwerking én de semicon industrie.

 

Marco Nijmeijer: “In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de afdeling Ontwikkeling bij VDL ETG T&D (Enabling Technologies Group, Technology & Development). Wepro voorziet in onze behoefte aan een flexibele schil. We hadden hier al een partner voor, maar door de groeiende vraag én het feit dat het prettig is om niet afhankelijk te zijn van één partij zijn we destijds op zoek gegaan naar een nieuwe partner. En dat is Wepro geworden!

Waar we vroeger veel pieken en dalen in de capaciteitsbehoefte hadden, is de vraag momenteel redelijk stabiel. We kunnen het eigenlijk niet eens bijbenen, want de markt groeit snel: zo’n 20% per jaar! Goede mensen vinden, is dus een uitdaging en daarom zou het mooi zijn als we regionaal kunnen optrekken. In onze regio zijn namelijk wel meer bedrijven in hetzelfde vakgebied actief, dus de kans dat je een medewerker treft die al wel kaas gegeten heeft van de semicon industrie wordt groter. Ook dat is het voordeel van een samenwerking met een regionale partner als Wepro, waar we nu al zo’n 5 jaar mee samenwerken. Eigenlijk zetten we altijd wel mensen projectmatig in van Wepro. Meestal op het gebied van Engineering, maar we hebben nu ook iemand op het gebied van Factory Engineering aan boord, om in de fabriek het productieproces te ondersteunen.

Kwaliteit staat bij ons voorop en daarom leggen we de lat hoog bij de selectie van mensen. Samen met mijn Wepro contactpersoon kijk ik welke Wepro Engineer bij ons en het project past. De focus ligt hierbij op persoonlijkheid. Relevante ervaring is namelijk nog bijna niet te vinden. Het gaat wat mij betreft dus vooral om iemands leervaardigheid en nauwkeurigheid. Iemand inwerken en een (interne) opleiding hoort er nou eenmaal bij. Dit gebeurt niet in de schoolbanken, maar on the job. Langzaam maar zeker krijgen mensen vervolgens meer verantwoordelijkheid en bieden ze een grotere toegevoegde waarde.”

Randy Korte is direct na zijn studie Werktuigbouwkunde gestart als Project Engineer bij Wepro. Dit is nu zo’n 5 jaar geleden. In zijn eerste jaar als Engineer was hij vooral bezig met het uitwerken van 2D-tekeningen en deed hij klein design werk. Daarna ging hij aan de slag bij VDL en leerde hij de semicon industrie kennen.

Randy Korte: “Werken voor verschillende opdrachtgevers: dat is wat het werken bij Wepro me zo leuk leek. Je hebt een vaste baan, maar krijgt de kans om verschillende projecten bij diverse opdrachtgevers te doen. Die afwisseling, dat is waar ik van houd. Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Ik zit nu namelijk al zo’n 4 jaar bij VDL en heb in die tijd aan verschillende projecten gewerkt, met telkens hele diverse werkzaamheden. Super leuk, afwisselend én leerzaam!

Het begon allemaal met het ontwerpen van tools. Het echte designwerk: van schets tot oplevering. Daarna heb ik een half jaar meegewerkt aan het onderhoud in het ontwerp van machines en het bijwerken van foutjes in machines. Sustaining noemen we dat in vaktaal. Maar de ontwerpkant bleek meer ‘mijn ding’ en ik heb van VDL de kans gekregen om me daar weer op te focussen.

Het mooie van werken bij VDL is de kans om steeds weer nieuwe kennis op te doen. En dan niet in de schoolbanken, maar gewoon in de praktijk! Ik ben onderdeel van een jong team, maar we hebben zeker ook een aantal zeer ervaren krachten aan boord. Het is een mooie mix en ik leer veel van mijn senior collega’s. Zij hebben veel kennis van Engineering en de semicon industrie en kennen veel praktische oplossingen.

Het meest bijzondere project waar ik aan heb meegewerkt was een topsecret project voor een grote opdrachtgever in de chipindustrie. We hebben met het projectteam zo’n 60 tools ontwikkeld voor de samenbouw en het frezen & ontwerpen van de body van een tool. Dit is nu allemaal in aanbouw en dat maakt het zo gaaf: je start met het maken van een design en anderen gaan daar dan ook écht mee aan de slag. Deze specifieke tool zorgt ervoor dat magneten super nauwkeurig geplaatst kunnen worden. En met nauwkeurig bedoel ik ook écht nauwkeurig: de positienauwkeurigheid is +/- 0.03 millimeter. Dat is bijna niet voor te stellen!”

Marco: “De samenwerking met Wepro Engineer Randy verloopt naar grote tevredenheid. Hij wordt nu zo’n 4 jaar projectmatig bij ons ingezet en is op diverse vlakken actief binnen VDL. Zijn core-business is productie-tooling. Bij de ontwikkeling van hightech producten zijn we altijd parallel bezig om gereedschappen en productconcurrenten te ontwerpen om onze nieuwe innovaties te kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is het maken van een actuator. Dit is simpel gezegd een product waarmee je een versnelling of vertraging tot stand kan brengen. Deze bestaat uit een groot aantal magneten en deze moeten uiterst nauwkeurig geplaatst worden. De tool waar Randy aan meegewerkt heeft is een mechanische tool die heel nauwkeurig werkt. Echt een must in de semicon wereld (chipindustrie), waarin vele miljoenen omgaan en alles draait om snelheid, nauwkeurigheid en schoonheid. Met dat laatste wordt overigens niet het uiterlijk bedoeld, maar het feit dat er geen verontreiniging plaats mag vinden. Als je daar als bedrijf beter in bent dan de rest, dan ben je een gewilde partner voor de grote spelers in de semicon markt.

Wij werken veel voor een grote opdrachtgever in de chipindustrie. De ontwikkelingen in dit vakgebied gaan ontzettend snel. Zo werken de nieuwste machines met euv-licht technologie. Dit bestond 20 jaar geleden nog niet eens! Het mooie van dit vakgebied is de drive om steeds verder te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Normaal geldt bij engineering het principe dat dingen niet mogelijk zijn tot je hebt aangetoond dat het mogelijk is. In de semicon draaien we het om: het is mogelijk als jij nog niet hebt kunnen aantonen dat het níet kan. Dat maakt deze wereld zo bijzonder en uitdagend!”

Randy: “Zoals Marco al aangeeft, gaan in de semicon de ontwikkelingen razendsnel, dus is het zaak om zelf ook te blijven ontwikkelen. En dat is het mooie van werken bij Wepro: ook via Wepro blijf ik leren. Ik heb diverse bijscholingen afgerond en er staat ook nog wat in de planning via de Wepro Academy. Dit gaat bovendien prima samen met de vaardigheden die ik in de dagelijkse praktijk op doe. Lekker concreet. Het is fijn om met elkaar te kunnen discussiëren over een vraagstuk. Is het maakbaar, werkt het? Deze vragen moet je goed kunnen beantwoorden, met een goede onderbouwing!”

Terug naar de vorige pagina

Interessante projecten
Conrad Stanen

Conrad Stanen is meer dan 100 jaar geleden opgericht. Het bedrijf ontwerpt en produceert klant specifieke verticale grondboorinstallaties en installaties. Daarnaast verzorgt Conrad Stanen ook het onderhoud en service van de machines.

Share
Nefit industrial
Nefit Industrial

Nefit Industrial is al ruim 70 jaar een industriële leverancier van serie-gietwerk in wit smeedbaar gietijzer. Door de jarenlange ervaring hebben zij zich ontwikkeld tot een vooraanstaande, hightech producent in de Europese markt.

Share
Alfa-Tech: Het ontwerpen en bouwen van asfaltcentrales
Alfa-Tech: Het ontwerpen en bouwen van asfaltcentrales

Alfa-Tech is opgericht in 1994 en is een echt familiebedrijf. De core business van het bedrijf ligt bij het ontwerpen en bouwen van asfaltcentrales. Dit doen zij in nauwe samenwerking samen met Machinefabriek Diepemaat en Metaalfabriek Diepemaat, waar Alfa-Tech onderdeel van is. Machinefabriek Diepemaat is gespecialiseerd in groot draai- en freeswerk en Metaalfabriek Diepemaat is gespecialiseerd in het vervaardigen van zware frames, fundatieplaten, tank- en apparatenbouw en machinedelen.

Share