Bert| Projectleider

Uitdaging en afwisseling zijn voor Bert Loohuis (31 jaar) uit Almelo een voorwaarde om het beste uit zichzelf te halen. Dat zoekt hij niet alleen in zijn carriére bij Wepro, maar ook bij de motortoertochten die hij uitstippelt. 

“Ik hou van bochtenwerk, niet van alsmaar rechtdoor”

Na zijn mbo werktuigbouwkunde deed Bert een blauwe maandag hbo Industriële Productontwikkeling. Omdat hij als ZZP’er genoeg opdrachten had, koos hij voor het werkende leven. Al in het begin van zijn carrière stond afwisseling centraal. “Ik heb als zelfstandig ondernemer vele discotheken omgebouwd en licht, geluid, netwerken en led-verlichting aangelegd. Ja, dat is elektro en geen werktuigbouwkunde, maar ook dat boeit me. De variatie was leuk, maar het had nadelen. Met wisselende inkomsten is het moeilijker om een huis te kopen. Daarom ging ik op zoek naar alternatieven.”

Geen standaardwerk

Tussen 2009 en 2015 werd hij door diverse ingenieursbureaus ingezet bij meerdere opdrachtgevers. “Bij al deze bedrijven werkte ik in de rol van werkvoorbereider, projectbegeleider of projectengineer. Dat ik telkens na een jaar weer switchte, komt omdat ik niet hou van standaardwerk. Als ik eenmaal het trucje beheers, ontwikkel ik me graag verder.”

Siemens Nederland

In 2015 nam Wepro weer contact met hem op. “Ik kende ze nog van mijn eerdere project in 2010. Een ingenieursbureau zoals Wepro biedt het beste van beide: een vast contract en afwisseling. Met Wepro kon ik een project oppakken bij Siemens Nederland,  waar ik eerder stage had gelopen. Daar heb ik twee jaar als projectleider werktuigbouwkunde aan een project gewerkt. Ik stuurde engineers aan die gasturbines ontwierpen. Daar heb ik ontzettend veel geleerd. Op het gebied van plannen, documenteren, risicomanagement, rapporteren aan het managementteam, maar ook in de communicatie met engineers.”

Wepro professioneler

Hij merkte al snel dat Wepro veel professioneler werkte dat voorheen. Hij noemt een paar voorbeelden. “Elke maand heb ik een evaluatiegesprek met mijn projectcoördinator Maarten Jansen. Daar bespreken we hoe het loopt bij de opdrachtgever en tegen welke uitdagingen ik aanloop. Verder merk ik dat er ruimte is om trainingen te volgen, waar ik graag gebruik van maak. Zo volgde Bert de afgelopen jaren een Prince 2-opleiding, een pilot projectmatig werken voor engineers en de soft skills training. Omdat ik wil groeien in mijn rol als projectleider, heb ik hier veel aan gehad.”

Urenco

Die kennis en kunde brengt hij ruim anderhalf jaar in de praktijk bij zijn tweede project bij Urenco Nederland in Almelo. Urenco is een nucleaire onderneming en verrijkt uranium voor kerncentrales. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ultracentrifugetechnologie. Bert is hier projectleider en stuurt tien construction engineers aan. “Ik voer gesprekken met contractors, leid werkvergaderingen, bewaak de kosten en rapporteer aan de board. Tijdens dit project heb ik er meer taken bij gekregen, omdat de projectmanager wegging. Dat maakt het uitdagend.” Voor een toekomstige opdracht heeft Bert ook al scherp wat hij daarin belangrijk vindt. “Het moet wel een opdrachtgever zijn die bij mijn ambities past. Ik draag daar zelf actief aan bij door bedrijven op LinkedIn te volgen en acquisitiekansen door te geven aan Maarten.”

Geen nummer

Met zijn verleden als jobhopper is een arbeidsrelatie van bijna vier jaar een eeuwigheid. Dat pleit zeker voor Wepro. “Ik word gewaardeerd en ben geen nummer. Omdat Wepro goed voor mij is, ben ik goed voor Wepro. Zo zit ik in de feestcommissie en organiseer ik nu met Maarten een motortoertocht met collega’s. Dat moet een mooie route worden met veel bochtenwerk.