Demian | Tekenaar/constructeur

 

Demian de Keijzer is sinds 2016 werkzaam bij Wepro Ingenieursbureau als Tekenaar/Constructeur.

Daarnaast is hij ook lid van de Feestcommissie regio West, die elk kwartaal een activiteit/feest organiseren voor onze collega’s.

Demian is 30 jaar en woonachtig in Amersfoort. In zijn vrije tijd doet hij aan sim racen, waarbij hij online wedstrijden rijdt. Daarnaast is hij sinds een jaar begonnen met boulderen en fietst en dart hij graag.

Al op jonge leeftijd interesse voor techniek

Vroeger speelde Demian graag met Lego. Anders dan de meeste andere kinderen, brak hij als hij klaar was het bouwwerk dan ook direct weer af. Het bouwen met lego vond hij namelijk veel leuker dan het spelen ermee. Daar kwam zijn eerste interesse voor techniek al om de hoek kijken. Ook is hij zolang hij zich kan heugen fan van de autosport. “Ik probeerde altijd te achterhalen waar de techniek in de auto’s vandaan kwam en hoe deze werkt”. De interesse voor techniek blijft groeien en op de middelbare school komt het moment dat hij een studierichting moet kiezen. Demian weet al snel dat het een technische studie zal worden, maar twijfelt nog over welke studie het beste bij hem past. Na het bezoeken van verschillende opendagen kwam hij bij de studie Automotive terecht. “Het is een hele brede opleiding met veel praktijk, dat trok mij aan”. Demian besluit de studie Automotive te gaan volgen en rond deze enkele jaren later ook succesvol af.

Voorkeur voor projectmatig werken

Na zijn studie is Demian klaar om aan het werk te gaan. Tijdens zijn studie was Demian al een keer benaderd door Wepro. Het projectmatig werken zoals Wepro doet, spreekt hem aan en hij besluit om de projectcoördinator van Wepro te benaderen. “Het is vervolgens heel snel gegaan; ’s ochtends heb ik gesolliciteerd en ’s middags ben ik op gesprek geweest. Een week later heb ik mijn contract getekend.” Demian vertelt dat naast het projectmatig werken, ook de klik die er ontstond met de projectcoördinator tijdens het gesprek doorslaggevend was.

Kennis en ervaring opdoen bij 8 verschillende projecten in 6 jaar tijd

Kort na ondertekening van zijn arbeidscontract kan Demian starten op zijn eerste project bij een bedrijf dat bedrijfsauto’s of personenauto’s modificeert naar een klantspecifiek voertuig. Daar houdt hij zich voornamelijk bezig met het tekenen in het programma Solidworks. “Ik heb daar heel veel geleerd. Bijvoorbeeld van de monteurs die mijn ontwerp daadwerkelijk moesten monteren. Zij konden mij precies vertellen wat ik anders had kunnen doen.” Het bedrijf kreeg te maken met een reorganisatie waardoor Demian zijn project na bijna anderhalf jaar moest beëindigen. Zijn projectcoördinator ging meteen aan de slag en korte tijd later start Demian op zijn volgende project. Bij dit bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling en vervaardiging van megajachten, houdt hij zich gedurende 7 maanden hoofdzakelijk bezig met het tekenwerk van deze jachten.

Het derde bedrijf waar Demian een project uit heeft gevoerd, maakt elektrische tuktuks. Een groot gedeelte van de productie vindt in Thailand plaats; in Nederland wordt het accu- en motorpakket erin gezet. “Ik heb in de 9 maanden dat ik daar projectmatig werd ingezet het hele bestaande voertuig opnieuw ontworpen. Ik heb daarbij vooral gekeken naar de huidige situatie en hoe we dit konden verbeteren. Daarbij heb ik meerdere verbeteringen weten te realiseren, wat een enorm goed gevoel geeft.” Helaas gaat dit bedrijf failliet en Demian begint twee weken later aan zijn vierde project. Dit bedrijf,  RVS specialist in superjachten, maakt onder meer deuren voor megajachten. Demian wordt hier ruim 2 maanden als tijdelijke uitbreiding ingezet voor het maken van 3D tekeningen van deuren voor deze superjachten. Het project erna is bij een bedrijf dat geluidswerende bekastingen en deuren maakt voor verschillende machines. Hier is Demian gedurende een jaar actief met projectengineering.

Uitbreiding taken: naast tekenwerk ook construeren

Na zijn inmiddels vijfde project in 4 jaar tijd heeft Demian samen met zijn projectcoördinator zijn projecten en inmiddels opgedane ruime kennis en ervaring geëvalueerd om te bekijken wat nu echt bij Demian past en waar zijn meerwaarde en passie ligt.

Samen met zijn projectcoördinator besloot hij om voor een vervolgproject het over een andere boeg te gooien en “out-of-the-box” te denken. Zo kwam hij bij een bedrijf terecht dat dakkappelen maakt, waar hij zich zal bezighouden met het tekenen en construeren. “Zij zochten iemand die zo’n dakkapel in 3D kan tekenen en daarbij tevens een soort configurator bouwt, waardoor men eenvoudiger verschillende typen dakkapellen kan bouwen.” Het bedrijf maakt tot op de dag van vandaag gebruik van de configurator die Demian heeft ontworpen. Nadat Demian dit project na 9 maanden afrondde is hij gestart op een project bij een bedrijf dat kleine heftrucks maakt. Daar heeft hij bijna 2 jaar lang bijgedragen aan het tekenen, construeren en ontwikkelen van nieuwe heftrucks.

Zijn huidige project in één woord: fantastisch

Demian werkt nu aan z’n achtste project bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van off-road voertuigen. Deze voertuigen zijn voornamelijk voor defensie. Op dit moment is hij bezig met het ontwikkelen van een nieuw voertuig voor de Duitse commando troepen. Demian vertelt dat hij door zijn werkervaring op diverse projecten erachter is gekomen dat hij voornamelijk het type bedrijf en de aanwezige sfeer belangrijk vindt. “Ik vind dit net zo belangrijk als het werk dat ik doe. Als de sfeer goed is en de collega’s prettig samenwerken,  is het af en toe ook prima om een minder interessante klus te doen. Want elk project en baan heeft uiteraard zijn leuke en minder leuke kanten.”

Goed contact met projectcoördinator essentieel

Demian vertelt dat hij regelmatig contact heeft met zijn projectcoördinator. “Hij belt regelmatig om te vragen hoe het met me gaat. Daarnaast hebben we ook regelmatig fysiek een gesprek, waar we wat meer de diepgang in pakken.” Tijdens deze gesprekken worden bijvoorbeeld de persoonlijke leerdoelen van Demian besproken en op welke manier deze behaald kunnen worden. Zo heeft hij bijvoorbeeld al verschillende trainingen gevolgd. “Ik heb de training maakbaarheid en de soft skills cursussen gevolgd. Deze hebben zeker bijgedragen aan mijn technische en persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het goed dat Wepro hier enorm veel waarde aan hecht en veel aandacht voor heeft”.

Positieve ervaring

Zijn tijd bij Wepro beschrijft hij als positief. Het projectmatig werken bevalt hem zeer goed. “We focussen ons nu op meer diepgang aanbrengen, zodat ik me verder kan specialiseren en ontwikkelen. Daarnaast wil ik mijn persoonlijke ontwikkeling verder vorm geven. Het vele en regelmatige contact met Wepro,  vindt hij daarbij erg prettig en waardevol. “En natuurlijk blijf ik me inzetten voor de feestcommissie, zodat we met enige regelmaat ook leuke activiteiten met de collega’s ondernemen. Onlangs was er de barbecue en een groep collega’s heeft samen een Escaperoom-uitje gedaan. Ook dat kan en hoort erbij en maakt Wepro tot een prettige werkgever”.