Edwin | Project Engineer

Op 1 maart 2021 werkt Edwin Geerdink (35) uit Hengelo (Ov) exact 9 jaar als Project Engineer bij Wepro Ingenieursbureau. Op dit moment wordt Edwin al enige tijd projectmatig ingezet bij opdrachtgever Benchmark in Almelo. Daarnaast heeft Edwin een grote passie voor zijn sport mountainbiken en zijn gezin.

Edwin is geboren en getogen in Delden. Tot zijn 24e levensjaar heeft hij hier bij zijn ouders gewoond, voordat hij naar Hengelo (Ov) is verhuisd. Hier woont hij nog steeds, samen met zijn vrouw Liana en dochter Bodi.

Vormgeven geeft een enorm gevoel van vrijheid

Tijdens zijn middelbare schoolperiode heeft Edwin het Atheneum diploma behaald in Hengelo. Tegen het eind van deze periode was het de vraag hoe hij zijn studie een vervolg zou geven. Allereerst was daar de keuze tussen HBO en Universiteit. “Ik vind mezelf geen studiebol en wilde hoe dan ook voldoende tijd houden voor gezelligheid en vertier. Bovendien leek mij de universiteit erg abstract en theoretisch. Daarom werd het al snel een HBO-studie”. Vervolgens oriënteerde hij zich op diverse opleidingen door heel Nederland en koos Edwin uiteindelijk voor een studie aan het Saxion in Enschede. “Eigenlijk gaf een medespeler uit mijn voetbalteam de doorslag. Hij attendeerde me op de studie HBO IPO (industrieel Product Ontwerpen). Dat was een voltreffer. Vormgeving en in het bijzonder de vrijheid waarmee je daarin te werk kunt gaan, sprak en spreekt mij nog steeds enorm aan. Wanneer je iets ontwerpt, bepaal jij hoe het eruit ziet. Hoe tof is dat?”.

Breed projectenaanbod en het mogen ontdekken wat bij mij past, gaf de doorslag

Na zijn studie was het volgende doel het vinden van een passende baan. “Meestal start je na een studie IPO bij een ontwerpbureau. Het aanbod hierin, ook in de regio Twente, was nogal beperkt. Na enig zoekwerk viel mijn oog op Wepro, een ingenieursbureau in mijn woonplaats Hengelo. Ik heb de telefoon gepakt en kon direct aan tafel. Wepro was zeer enthousiast en de projectcöordinator gaf direct aan dat hij brede mogelijkheden zag met mijn profiel en persoonlijkheid. Bovendien heeft Wepro een groot netwerk in de regio, waardoor mij de kans werd geboden om ervaring op te doen en zo erachter te komen wat ik interessant vind en wat bij mij past. Dat was voor mij voldoende reden om in dienst te treden”.

Door projecten in de praktijk heb ik inzicht gekregen in wat ik wil

Zijn eerste ervaring binnen Wepro werd een project manufacturing engineering bij VDL. Dit had weliswaar weinig raakvlakken met zijn studie, het was wel een mooie start om werkervaring op te doen. “Uiteindelijk heb ik hier 2,5 jaar projecten uitgevoerd en vooral bezig geweest met de procesinrichting van de productie-omgeving. Ik noem dat kort door de bocht de achterkant van het proces. Ne enige tijd was er de behoefte aan nieuwe assemblagetools en dat trok mijn aandacht. In mijn optiek betekent dit het ontwerpen en dus vormgeven van producten, wat ik dus de voorkant van het proces noem”.

Edwin had toegang tot een PC met CAD-systeem en begon volledig uit zichzelf te pionieren. Dit gaf hem veel energie en zo werd dit “spontane” project de definitieve bevestiging dat hij in de toekomst meer wilde doen met ontwerpen en productontwikkeling!

Een terugslag heeft mij als mens sterker gemaakt

Dit was ook het moment dat Edwin een terugslag kende. Hij merkte dat hij niet meer op zijn plek zat. De energie ontbrak en het plezier was er niet meer. “Ik deed die dingen die ik moest doen, maar het was niet mijn echte passie. Ik zat op dat moment letterlijk tegen een burn-out aan. Dit was een erg moeilijke periode voor mij. Uiteindelijk heb ik de moed bij elkaar geraapt en dit kenbaar gemaakt bij Wepro. Er werd geluisterd naar mijn verhaal en begrip getoond voor mijn situatie. Wepro bood mij direct de helpende hand en met hulp van een externe deskundige heb ik mijzelf herpakt en hervonden. Na enkele sessies wist ik weer wat ik wilde en kreeg ik de energie terug. Ondertussen zocht Wepro naar een project dat beter aansloot bij mijn ambitie. Hoe gek ook, maar dit was een cruciale fase in mijn carrière tot heden waar Wepro het werkgeverschap ten volle heeft getoond en waarvoor ik Wepro zeer dankbaar ben”.

Mijn carrière kreeg het gewenste vervolg als designer / productontwerper

Het was in deze periode, dat zijn projectcoördinator een passend project vond bij Benchmark te Almelo. Edwin kon hier starten op een project voor opdrachtgever ASML. Echter, het project zou drie maanden later aanvangen, dus in de tussenliggende periode kon Edwin nog een project uitvoeren bij Actronics te Almelo. Daar deed hij tekenwerk voor een pick-and-place robot module bedoeld voor een warehouse-omgeving. Edwin verrichte hier tekenwerk én kon bovendien meedenken over diverse productiemethodes. Conform afspraak droeg hij zijn werkzaamheden na drie maanden over aan een collega en startte Edwin op het project bij Benchmark.

Zoals gezegd betrof het een project voor ASML, waar Edwin aan de ontwikkeling van zogeheten power- en sensordistributie modules heeft gewerkt. Deze modules worden gebruikt voor de lithografiemachines waarmee chips gemaakt. Een mooi project, toch miste Edwin hierin de dynamiek. ASML werkt met zeer strakke processen. De werkzaamheden zijn min of meer opgeknipt in kleinere projecten en worden op diverse locaties uitgevoerd. Je mist daarmee het grotere geheel.

Na dit project was er niet direct een vergelijkbaar project beschikbaar bij Benchmark. Toch wilde Benchmark Edwin persé behouden en werd hij ter overbrugging voor drie maanden ingezet bij manufacturing engineering. Helaas bleef een passend project bij Benchmark uit en zo eindigde zijn inzet bij Benchmark…..voorlopig!

Edwin vervolgde zijn weg op een project machine-optimalisatie bij Marel in Lichtenvoorde. Marel ontwikkelt en vervaardigt volledige productielijnen voor de voedselindustrie, die vervolgens aan elkaar geschakeld worden middels zogeheten building blocks. Edwin hield zich hier bezig met het optimaliseren en standaardiseren van deze building blocks en de interfacing tussen de verschillende onderdelen. “Wat mooi is bij Marel is de vrijheid die je krijgt in je taakuitoefening. Bovendien zijn de lijnen kort, het hele project vindt hier plaats onder één dak en dus heb je gelijk ook zicht op het resultaat”. Na ongeveer een jaar liep het project teneinde en wilde Edwin graag weer wat dichterbij huis aan de slag.

Omdat het projectaanbod bij Benchmark in de tussenliggende tijd flink was toegenomen, keerde Edwin terug naar Benchmark op een ASML-project.

Hier stuitte hij ook op de afdeling Industrial Design & Mechanical Engineering (IDME) en raakte Edwin in gesprek met senior industrial designer Christian Suurmeijer. “Na toelichting van mijn portfolio en ambitie kreeg ik van Christian het aanbod om te laten zien wat ik in huis heb. Ik mocht een voorstel maken voor een conceptueel design van een drugs- en explosiedetectie apparaat. Ik heb dit met name in mijn vrije tijd vol overgave ontworpen en vervolgens gepresenteerd. Tot mijn vreugde was men positief en enthousiast.

Toch leek zijn tweede termijn bij Benchmark tot een einde te komen; een passend project binnen Benchmark bleef nog even uit en er diende zich een vervolgproject aan bij Tumakon te Hengevelde.

Letterlijk op de laatste middag tijdens zijn afscheidsborrel kwam het gewenste project binnen op de afdeling Industrial Design en zo bleef Edwin alsnog werkzaam binnen Benchmark op de afdeling waar zijn absolute passie ligt.

Inmiddels is dit moment alweer 4,5 jaar geleden. “Terugkijkend op deze 4,5 jaar kan ik zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Dit werk is mijn grote passie en ik heb intussen aan vijf mooie, grotere projecten mijn bijdrage geleverd. Zoals het project voor opdrachtgever FLUKE. De vraag werd neergelegd om een akoestische camera te ontwikkelen, waarmee geluid zichtbaar kon worden gemaakt. Een project waarbij ik betrokken ben geweest bij eerste schets tot het opleveren van het eindproduct aan de klant. Ook heb ik voor assemblage tools ontworpen zodat de productie voor de akoestische camera kon worden versneld met een verhoogde kwaliteit. Het dankbare van dit werk is dat je overal in meedenkt en dat je substantieel bijdraagt aan het uiteindelijke eindproduct”.

Ontwikkeltrajecten hebben mij completer gemaakt, ook als mens

Edwin heeft binnen Wepro een aantal trainingen gedaan. Veelal technisch van aard, maar ook op persoonlijk vlak. Met mijn ervaring uit het verleden was ik zeer nieuwsgierig naar de softskill training die Wepro in 2017 heeft geïntroduceerd, namelijk interpersoonlijke vaardigheden. “Een zeer interessant programma, laagdrempelig, praktisch waarin je leert karakter te herkennen en hoe hier mee om te gaan qua communicatie en samenwerking. Deze training kan ik iedere collega aanbevelen en heeft mij zeer veel gebracht. Edwin wil zich blijven ontwikkelen en is hierover met zijn projectcoördinator in gesprek. “Ik heb de behoefte om mij op werktuigbouwkundig vlak breder te ontwikkelen en zal dit ook zeker oppakken”.

De samenwerking met zijn projectcoördinator vindt Edwin zeer belangrijk. “Met name aandacht voor elkaar, toegankelijk en bereikbaar zijn, luisteren naar de ambities en wensen van een projectcollega en daar vervolgens op inhaken, maakt een projectcoördinator onderscheidend. Natuurlijk hangt het ook samen met de beschikbaarheid van de juiste projecten, echter mijn Projectcoördinator weet dit steeds te faciliteren. Bovendien, hij heeft ook oprechte aandacht voor mij als persoon, los van werk. Overigens, ook mooi aan ons bedrijf zijn de informele bijeenkomsten. We zijn al op de mooiste plekken geweest en hebben veel leuke dingen gedaan. Ook belangrijk omdat we elkaar niet dagelijks zien. Kortom, Wepro heeft zich in de afgelopen vijf jaar positief ontwikkeld en beweegt mooi met mijn ambities mee”.

Sport is tevens een rode draad in mijn leven

In zijn jeugd en de eerste jaren als senior heeft Edwin in zijn geboortedorp Delden bij Rood Zwart gevoetbald. Edwin wilde en kon hogerop. Via een vriend kwam hij in contact met voetbalclub Tubantia uit Hengelo (Ov). Een vervelende knieblessure gevolgd door een operatie maakte een einde aan dit hoofdstuk.

Tijdens de revalidatie zat Edwin veel op de fiets van zijn vader. Hier ligt ook de oorsprong voor zijn interesse in het mountainbiken. Al ver in de twintig besloot Edwin om het mountainbiken ook prestatief op te pakken. Hij bleek een natuurtalent, want hij ontwikkelde zich enorm snel in deze discipline. In het eerste seizoen (2015) behaalde hij direct al top 10 resultaten. Het tweede seizoen werd bekroond met diverse podiumplekken en in 2017 (3e seizoen) behaalde hij diverse overwinningen. Zo bekroonde Edwin dat jaar met de winst van het overall-klassement. Zijn hoogtepunt op de fiets bereikte Edwin in 2018 en 2019, waar hij Nederlands kampioen werd op het onderdeel marathon. Zijn volgende doel is overigens de winst op het onderdeel Cross Country.

Met deze indrukwekkende palmares in korte tijd op zijn naam, is zijn credo verrassend: de prestatie is ondergeschikt aan het plezier. “Met name even afschakelen en in de natuur zijn in alle rust en vrijheid; dit vind ik veel belangrijker en waardevoller dan winnen”.