Een terugslag heeft mij als mens sterker gemaakt
Dit was ook het moment dat Edwin een terugslag kende. Hij merkte dat hij niet meer op zijn plek zat. De energie ontbrak en het plezier was er niet meer. “Ik deed die dingen die ik moest doen, maar het was niet mijn echte passie. Ik zat op dat moment letterlijk tegen een burn-out aan. Dit was een erg moeilijke periode voor mij. Uiteindelijk heb ik de moed bij elkaar geraapt en dit kenbaar gemaakt bij Wepro. Er werd geluisterd naar mijn verhaal en begrip getoond voor mijn situatie. Wepro bood mij direct de helpende hand en met hulp van een externe deskundige heb ik mijzelf herpakt en hervonden. Na enkele sessies wist ik weer wat ik wilde en kreeg ik de energie terug. Ondertussen zocht Wepro naar een project dat beter aansloot bij mijn ambitie. Hoe gek ook, maar dit was een cruciale fase in mijn carrière tot heden waar Wepro het werkgeverschap ten volle heeft getoond en waarvoor ik Wepro zeer dankbaar ben”.
Mijn carrière kreeg het gewenste vervolg als designer / productontwerper
Het was in deze periode, dat zijn projectcoördinator een passend project vond bij Benchmark te Almelo. Edwin kon hier starten op een project voor opdrachtgever ASML. Echter, het project zou drie maanden later aanvangen, dus in de tussenliggende periode kon Edwin nog een project uitvoeren bij Actronics te Almelo. Daar deed hij tekenwerk voor een pick-and-place robot module bedoeld voor een warehouse-omgeving. Edwin verrichte hier tekenwerk én kon bovendien meedenken over diverse productiemethodes. Conform afspraak droeg hij zijn werkzaamheden na drie maanden over aan een collega en startte Edwin op het project bij Benchmark.
Zoals gezegd betrof het een project voor ASML, waar Edwin aan de ontwikkeling van zogeheten power- en sensordistributie modules heeft gewerkt. Deze modules worden gebruikt voor de lithografiemachines waarmee chips gemaakt. Een mooi project, toch miste Edwin hierin de dynamiek. ASML werkt met zeer strakke processen. De werkzaamheden zijn min of meer opgeknipt in kleinere projecten en worden op diverse locaties uitgevoerd. Je mist daarmee het grotere geheel.
Na dit project was er niet direct een vergelijkbaar project beschikbaar bij Benchmark. Toch wilde Benchmark Edwin persé behouden en werd hij ter overbrugging voor drie maanden ingezet bij manufacturing engineering. Helaas bleef een passend project bij Benchmark uit en zo eindigde zijn inzet bij Benchmark…..voorlopig!
Edwin vervolgde zijn weg op een project machine-optimalisatie bij Marel in Lichtenvoorde. Marel ontwikkelt en vervaardigt volledige productielijnen voor de voedselindustrie, die vervolgens aan elkaar geschakeld worden middels zogeheten building blocks. Edwin hield zich hier bezig met het optimaliseren en standaardiseren van deze building blocks en de interfacing tussen de verschillende onderdelen. “Wat mooi is bij Marel is de vrijheid die je krijgt in je taakuitoefening. Bovendien zijn de lijnen kort, het hele project vindt hier plaats onder één dak en dus heb je gelijk ook zicht op het resultaat”. Na ongeveer een jaar liep het project teneinde en wilde Edwin graag weer wat dichterbij huis aan de slag.
Omdat het projectaanbod bij Benchmark in de tussenliggende tijd flink was toegenomen, keerde Edwin terug naar Benchmark op een ASML-project.
Hier stuitte hij ook op de afdeling Industrial Design & Mechanical Engineering (IDME) en raakte Edwin in gesprek met senior industrial designer Christian Suurmeijer. “Na toelichting van mijn portfolio en ambitie kreeg ik van Christian het aanbod om te laten zien wat ik in huis heb. Ik mocht een voorstel maken voor een conceptueel design van een drugs- en explosiedetectie apparaat. Ik heb dit met name in mijn vrije tijd vol overgave ontworpen en vervolgens gepresenteerd. Tot mijn vreugde was men positief en enthousiast.
Toch leek zijn tweede termijn bij Benchmark tot een einde te komen; een passend project binnen Benchmark bleef nog even uit en er diende zich een vervolgproject aan bij Tumakon te Hengevelde.
Letterlijk op de laatste middag tijdens zijn afscheidsborrel kwam het gewenste project binnen op de afdeling Industrial Design en zo bleef Edwin alsnog werkzaam binnen Benchmark op de afdeling waar zijn absolute passie ligt.
Inmiddels is dit moment alweer 4,5 jaar geleden. “Terugkijkend op deze 4,5 jaar kan ik zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Dit werk is mijn grote passie en ik heb intussen aan vijf mooie, grotere projecten mijn bijdrage geleverd. Zoals het project voor opdrachtgever FLUKE. De vraag werd neergelegd om een akoestische camera te ontwikkelen, waarmee geluid zichtbaar kon worden gemaakt. Een project waarbij ik betrokken ben geweest bij eerste schets tot het opleveren van het eindproduct aan de klant. Ook heb ik voor assemblage tools ontworpen zodat de productie voor de akoestische camera kon worden versneld met een verhoogde kwaliteit. Het dankbare van dit werk is dat je overal in meedenkt en dat je substantieel bijdraagt aan het uiteindelijke eindproduct”.