Edwin | Project Engineer

Edwin (27 jaar) houdt niet alleen van techniek en auto’s, maar ook van vormgeving. Als hij aan iets werkt, moet het er perfect uitzien. Het bevalt hem bij Wepro, omdat projectcoördinator Ties Haket rekening houdt met zijn wensen.

Edwin woont samen met zijn vriendin in Reeuwijk en is gek op mooie auto’s. Altijd al geweest. In zijn rode cabrio Mazda MX5 rijdt hij in zijn vrije tijd met open dak, zelfs onder de 10°C. “We maken graag samen een ritje, maar bij dat soort temperaturen haakt zij af. Natuurlijk ga ik regelmatig in het weekend sleutelen. Ook dat vind ik mooi.”

Eco-marathon

Het is niet verwonderlijk dat hij na zijn vwo-opleiding zocht naar een studie die techniek en vorm combineert. Dat werd Engineering, Design & Innovation aan de Hogeschool van Amsterdam. “Tijdens de studie kreeg ik de kans om een half jaar mee te doen aan de Shell Eco-marathon. Met een team van werktuigbouwkundigen en elektrotechneuten bouwden we e en superzuinige auto op waterstof. We wonnen, omdat onze auto met één liter brandstof 3829 kilometer kon afleggen. Een bijzondere ervaring.”

Echt naar wensen luisteren

Aan het eind van zijn studie wist Edwin niet precies in welke bedrijfstak hij wilde werken. “Toen benaderde Wepro mij. Het bedrijf trok me, omdat ik kon uitproberen welke sector bij me past. Ik had toen nog niet eens mijn diploma, omdat ik nog op een cijfer wachtte. Bij Wepro kon ik direct aan de slag. In het eerste gesprek heb ik aangegeven dat ik naar een mix van werktuigbouwkunde en design zoek. Ik merkte dat projectcoördinator Ties echt naar mijn wensen luisterde. Dat is daarna ook gebleken.”

Complete constructie

Het eerste project bij De Kuiper in Woerden betrof vooral tekenwerk, maar bij zijn tweede project bij Vertegaal Machinebouw in Alphen aan den Rijn ontwierp en tekende Edwin een complete constructie voor nieuwe loopbruggen. “De klant zat om de hoek, dus daarbij had ik regelmatig contact over de voortgang. Dat maakte het leuk.”

Exotische materialen

De derde opdracht kwam nog meer tegemoet aan zijn wensen. “Royal Van Lent Shipyard is een bedrijf op de Kaag, dat luxe jachten voor rijken van over de hele wereld maakt. Ik zat op de afdeling Special Engineering. Je kunt het zo gek niet bedenken of we moesten het maken. Bijvoorbeeld een manier om jetski’s op te bergen. De meeste exotische materialen en productiemethoden werden gebruikt en het kostenplaatje was niet altijd het belangrijkste. De afwerking is op bizar hoog niveau. Het was heel leuk, ook omdat de scheepswerf erbij zit. Je blijft je verbazen over het product. Ook het contact met de bouwers en de crew paste bij me.”

Van begin tot eind

Ondanks de mooie tijd ging Edwin na tien maanden verder, ook omdat hij zich verder wilde ontwikkelen. “Nu werk ik voor een leverancier van onder andere Royal Van Lent: RVS in Montfoort. Zij maken deuren voor jachten: ook dat is maatwerk van begin tot eind. Juist omdat het een wat kleiner bedrijf is, draag ik meer verantwoordelijkheid. Bij Royal Van Lent was ik één van de schakels, hier run ik mijn project zelf. Dat spreekt mij aan.”

Invloed op het grotere plaatje

Met zijn projectcoördinator Ties praat hij elke maand bij over hoe het project verloopt en hoe hij de toekomst ziet. Door de projecten heeft Edwin daar meer zicht op gekregen. “Door de grote diversiteit in projecten, bedrijven en culturen heb ik mezelf via Wepro verder ontwikkeld. Ik merk dat ik iets meer weg wil van de tekentafel en wil doorgroeien naar projectleider. Op het grotere plaatje voor en na het tekenen wil ik invloed hebben. Of ik daar nog een opleiding voor nodig heb, bekijken Ties en ik bij een volgend project.”

Veel contactmomenten

Hij merkt dat Wepro altijd open staat voor trainingen. Zo volgde hij vorig jaar de cursus Maakbaarheid. “Die was erg nuttig in contacten met de werkplaats bij een ambachtelijk bedrijf als Royal Van Lent.” Wat Edwin verder waardeert bij Wepro, is dat er veel contactmomenten zijn. Niet alleen met Ties, maar ook met andere engineers. “We hebben regelmatig een vakgroepoverleg en binnenkort weer een uitje. Dat soort contacten maakt dat ik mij een collega van Wepro voel.”