Erik| Hardware Engineer

Bijna tien jaar werkt Erik (34 jaar) bij Wepro. In die tijd deed hij zestien projecten als hardware engineer in uiteenlopende industrieën. Dankzij de verscheidenheid in opdrachten en ontwikkelingsmogelijkheden die Wepro hem biedt, voelt Erik zich sterk verbonden met ons ingenieursbureau 

Nog voordat hij kon lopen, was Erik gefascineerd door stekkers en snoeren. Dat hij koos voor het vbo (nu vmbo) richting  elektrotechniek lag voor de hand. Op het mbo richtte Erik zich binnen de elektrotechniek op de industriële kant, omdat besturen en regelen van systemen hem aansprak. “Elke industrie is uniek.” Erik werkte tijdens zijn BBL-opleiding als monteur in de panelenbouw. Na afronding van het mbo deed hij twee jaar de avondopleiding hbo-elektrotechniek, maar dat werd hem te zwaar. “In combinatie met 40 uur werken kostte dat veel tijd en energie. Ik vind het belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen, maar die kans krijg ik bij Wepro ook.”

Leren en ontdekken

Hij kwam in contact met Wepro via zijn vorige werkgever, die het ingenieursbureau kende. “Dat was eind 2009, nog in de crisistijd. Ik had de intentie om hardware engineer te worden. Ik zag dat Wepro interessante opdrachtgevers had, die aansloten bij mijn visie. Nadat ik mijn cv had achtergelaten, werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek met projectcoördinator Menno Kragt. Dat klikte direct. Wepro bood mij de mogelijkheid om verder te leren, kennis te vergaren, bij verschillende industrieën te kijken, een netwerk op te bouwen en te ontdekken wat het beste bij me past. Dat sprak me aan.”

Veelheid aan industrieën

Eriks carrière verliep precies volgens plan. Hij somt op bij welke uiteenlopende industrieën hij als hardware engineer aan de slag ging. Hij ontwierp en tekende elektrotechnische besturingen voor gasturbines, voor treinen en veiligheidssystemen rond het spoor, spuitgietmachines voor de kunststofindustrie, transportsystemen in levensmiddelenindustrie, sorteer- en transportmachines in de afvalverwerking en voor buigmachines. Bij de meeste opdrachten ontwierp hij deze in EPLAN P8. Bij Dynobend in Haaksbergen, waar buigmachines gemaakt worden – voor bijvoorbeeld profielen, haakse koppelingen, stoelframes en buizen – had hij een iets andere rol. “Daar heb ik de implementatie begeleid van een bestaand tekenpakket naar EPLAN P8, waarop zij overstapten. Ik heb databases ingericht, zodat er nieuwe schema’s gegenereerd kunnen worden voor de paneelbouw en de machines in de fabriek. Dat vond ik een mooi traject.”

Lange opdrachten

Sinds een paar maanden werkt hij als hardware engineer op de Research & Development-afdeling bij Voortman Steel Group in Rijssen, een bedrijf dat machines maakt voor de staalbouw. Dat bevalt hem uitstekend. “Het is interessant om op deze afdeling te werken, omdat we hier een antwoord vinden op de ragen van klanten, bijvoorbeeld nieuwe componenten. Boren, frezen, zagen, plasmasnijden: alle soorten machines komen voorbij. Ik doe bij voorkeur langere opdrachten. Dan kan ik de materie en de mensen beter leren kennen en krijg ik meer binding.”

Invloed op de keuze

De lijnen met zijn projectcoördinator Menno Kragt zijn kort. “Elke vier weken zit ik op het kantoor in Hengelo met Menno om de tafel voor een ontwikkelgesprek. Dat vind ik zeer prettig. Ik heb invloed op de keuze voor projecten, maar Wepro weet ook heel goed wat bij mij past. Als er een goede klik is met de opdrachtgever, levert dat voor iedereen het beste rendement op. Voor het bedrijf, voor Wepro én voor mij.”

Trainingen en toekomst

Erik en Menno bespreken niet alleen de voortgang, maar ook zijn Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP), opleidingen en ambities. “Wepro is actief bezig met de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Dat vind ik positief. Ik heb verschillende vaktrainingen gedaan, zoals ‘Ontwerpdeskundige laagspanning’ en trainingen op het gebied van EPLAN P8, maar ook iets totaal anders zoals de softskills-training. Die laatste gebruik ik dagelijks. Ik ben me bewuster van onbewuste communicatie: lichaamstaal, hoe je vragen stelt, je houding. Daardoor weet ik beter hoe ik kan omgaan met bepaalde situaties of ergens op kan reageren. Mijn ambitie?”Ik wil blijven groeien binnen de techniek. Ik wil me ook verder gaan verdiepen in het 3D-tekenen van besturingskasten met EPLAN Pro Panel.”