Jan Willem | Senior Projectmanager

Jan Willem Balkema werkt al bijna 10 jaar bij Wepro. Een mooi moment om hem te spreken over zijn loopbaan & ambities voor de toekomst.

In april 2021 ben ik 10 jaar in dienst van Wepro. Mijn huidige functie is Senior Projectmanager. Voor ik bij Wepro in dienst trad, werkte ik in het lijnmanagement en als Business Unit Manager. Een mooie job, maar tijdens de recessie in 2008 dacht ik eens na over mijn toekomst. Ik maakte destijds structureel veel uren. Tijdens dit moment van reflectie kwam ik tot de conclusie dat ik meer tijd wilde doorbrengen met mijn vrouw en kinderen en een betere balans tussen werk en privé belangrijk vond. Dat was in die situatie niet echt een optie en dus keek ik verder om me heen. Ik ben vervolgens in contact gekomen met de toenmalige projectcoördinator van Wepro. Hij vertelde met passie en energie over Wepro ingenieursbureau en haar ambities. Dit sprak mij aan en zo begon mijn Wepro avontuur…

Lang leve de afwisseling!

Het mooie van werken bij Wepro is voor mij vooral ‘jezelf kunnen zijn’ en de diversiteit aan projecten met variërende looptijden. Daarvoor ben je natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden bij onze opdrachtgevers, maar dat houdt het juist afwisselend. Zo heb ik langere tijd diverse projecten uitgevoerd bij Vredestein-Apollo. Waarover eerder al een mooi artikel is gepubliceerd op onze website, namelijk de totstandkoming van de nieuwe Menger 8. Mooi om een kijkje in de keuken van zo’n groot bedrijf te krijgen!

Ook heb ik voor Urenco, NTS Norma, Benchmark Electronics en op dit moment voor Vitens gewerkt. Totaal verschillende bedrijven en sectoren, wat het interessant maakt: andere manier van werken, een andere business en verschillende bedrijfsculturen. Ik kijk telkens weer naar welke lessen ik uit elk project kan trekken, wat bovendien mijn kennis en ervaring verrijkt. Zoals Wepro ook ambieert, het constant in ontwikkeling zijn en dus leren.

Projectmatig werken voor engineers

Naast mijn werk als Senior Projectmanager, draag ik ook mijn steentje bij aan de opleiding projectmatig werken voor engineers. Dit in de rol van co-trainer, waarbij ik tevens tussen de trainingsdagen door workshops organiseer. Steevast met gastsprekers uit de praktijk. Aan de hand van een praktijkgerichte casus wisselen de deelnemers ervaringen uit, delen kennis en problemen met elkaar. Dit zorgt voor een stukje herkenbaarheid. Het is immers altijd fijn om te horen dat collega’s ook tegen nieuwe uitdagingen aan lopen. En als je dan ook nog van elkaar kunt leren: dat werkt super motiverend!

Een nieuwe “tijdelijke” rol
Mijn huidige project bij Vitens zou eind dit jaar afgelopen zijn. Niet verrassend in deze Corona-tijden. Maar wat blijkt? Ze willen graag mijn inzet voortzetten! Ik ken de organisatie inmiddels goed, dus mij hoeven ze niet meer alles opnieuw uit te leggen. Wel ga ik in het vervolgtraject een andere rol vervullen: niet meer die van Senior Projectleider, maar als disciplineleider WTB. Voor Vitens een nieuwe rol voor grote projecten. Ook word ik steeds meer gevraagd om een bijdrage te leveren voor het opstellen van business cases. Kortom, een andere projectinhoud, wat vast ook weer ontzettend leuk en leerzaam zal zijn!

Vrije tijd
Een wens toen ik de overstap naar Wepro maakte, was een betere balans vinden tussen werk en privé. Dat is goed gelukt! Mijn vrouw werkt onregelmatige diensten en ik vind het belangrijk om er voor mijn gezin te zijn. We doen het echt samen! Een carrièretijger kun je me niet noemen. Dat past ook niet bij een nuchtere Groninger. Welzijn vind ik het allerbelangrijkst. En je carrière is hier een wezenlijk onderdeel van. Maar voor mij geldt: niet andersom! Wat mijn vrije tijd betreft: ik heb meer hobby’s dan tijd. Ik sport regelmatig, rijd motor en daarnaast sleutel ik graag aan auto’s en motoren. Een aanrader is overigens de jaarlijkse trip met Wepro naar de Nürburgring. Wat helaas nu wat lastiger is: dingen doen met vrienden. Die sociale contacten zijn voor mij erg belangrijk, maar Corona gooit nu even roet in het eten. Gelukkig doen we veel leuke dingen met het gezin!

Blik in de toekomst
Ik ben ervan overtuigd dat je nooit te oud bent om te leren. En dat zeg ik met trots op mijn 52e! Dat is dan ook de reden dat ik graag een Master zou willen doen. Deze wens heb ik met mijn projectcoördinator besproken en we kijken nu naar de mogelijkheden. Zo’n Master of Management lijkt me echt fantastisch! Dit sluit ook direct aan bij mijn ambitie binnen en met Wepro: interim lijnmanagement, programma management en grotere projectmanagementklussen oppakken. En daar sluit deze opleidingsambitie perfect op aan! Meer richting de consultancy, dat lijkt me een mooie vervolgstap, voor mijzelf en voor de groei van Wepro ingenieursbureau.