Koen | Senior Hardware Engineer

 

Na de afronding van zijn opleiding MTS Automatisering Elektronica in 2001 heeft Koen (36) bij verschillende bedrijven gewerkt voordat hij  op 1 oktober 2006 bij Wepro in dienst trad. In de afgelopen 11 jaar heeft hij mooie projecten via Wepro bij diverse opdrachtgevers uitgevoerd. Hoog tijd om met Koen terug te blikken.

Na een tip van een kennis schreef Koen een open sollicitatie aan Wepro te Velp. Hij kreeg dezelfde dag al een enthousiaste reactie. En de volgende dag zat Koen aan tafel met een Projectcoördinator van Wepro. Het gesprek verliep positief en Koen had direct al een opdracht als Junior Hardware Engineer  bij Besi Netherlands. Een internationale en beursgenoteerde organisatie, die  machines ontwikkelt en produceert voor de halfgeleiderindustrie.  Na ruim twee succesvolle jaren wilde de opdrachtgever Koen graag  in vaste dienst nemen. Ondanks de waardering en prima samenwerking bij de opdrachtgever was voor Koen de keuze voor Wepro niet moeilijk:

‘Wepro  staat bekend als een stabiele werkgever met veel mogelijkheden’, vertelt Koen, ‘en Wepro had nog meer interessante opdrachtgevers waar ik zo kon beginnen. En door afwisseling van opdrachten kon ik mijn kennisgebied verbreden’.

Bij Wepro zijn medewerkers  geen kostenpost maar het belangrijkste werkkapitaal ‘In producerende bedrijven is de factor arbeid vaak een integraal onderdeel van de kostprijs. Bij Wepro is de inzet van mensen met bepaalde kennis en vaardigheden het verdienmodel.  Wepro snapt als geen ander de toegevoegde waarde van haar collega’s voor haar opdrachtgevers en toont veel waardering voor en interesse in haar medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan de diverse cursussen en opleidingsmogelijkheden, de periodiek georganiseerde vakgroep overleggen (VGO’s) en feestavonden.’

Afwisselende projecten en opdrachtgevers Het  volgende project van Koen was bij Yokogawa als Hardware Engineer. Yokogawa is een technische dienstverlener in onder meer de olie- en gasindustrie. Een totaal andere branche en cultuur dan bij  zijn eerste opdrachtgever. Na de inwerkperiode kon Koen zijn draai goed vinden binnen Yokogawa, hij kon met zijn excel kennis veel werk voor Yokogawa automatiseren  en rondde de opdracht in 9 maanden succesvol af. Koen  vond het  jammer dat het project was afgelopen.

Na Yokogawa ging Koen als Hardware Engineer aan de slag bij Croon Elektrotechniek in Apeldoorn. Vervolgens werkte hij bij Modderkolk in Wijchen als Hardware Engineer, waar hij met name projecten deed voor de Waterschappen. Omdat Koen altijd contact blijft houden met opdrachtgevers, keerde hij voor een periode van 3,5 jaar terug naar Yokogawa. Na deze periode had hij nog een kort project van 2 maanden bij Stork in Doetinchem. Hier ontwierp hij schakelkasten voor een nieuwe productielijn van een melkfabriek.

In september 2014 begon hij bij EWT in Amersfoort en ontwierp daar een testprocedure voor windmolens. Tijdens deze opdracht mocht Koen ook een windmolen beklimmen, wat een ervaring op zich is. Vanaf 2015 is Koen als Senior Hardware Engineer ingezet op een project bij VION in Scherpenzeel, een bedrijf dat varkensvlees verwerkt. Hier werkt hij nog steeds met veel plezier en krijgt hij vrijwel dagelijks nieuwe uitdagingen. Koen heeft daar onder andere diverse schakelkasten ontworpen, voor bijvoorbeeld productielijnen, koelinstallaties en de schoonmaakinstallatie.

De weg van groei en ontwikkeling Op de vraag wat hem in al die jaren het meest heeft opgeleverd, hoeft Koen niet lang na te denken. ‘Wepro investeert in de ontwikkeling van haar medewerkers en stimuleert dit ook! Logisch, want wij zijn per slot van rekening het visitekaartje van Wepro bij opdrachtgevers. Via de POP-gesprekken (persoonlijk ontwikkel plan) wordt steeds gekeken naar  je ambities, kennis, ervaring en vaardigheden. En hoe die nog verder ontwikkeld kunnen worden ten gunste van de medewerker en de organisatie. Dit thema blijft steeds op de voorgrond meespelen en betekent dat je zelf de regie hebt over de inhoud en het tempo van je ontwikkeling en je carrière’.

Zo ziet Koen zichzelf na al zijn ervaringen op dit moment als een Consultant met een specialisme. Hij adviseert en coacht graag mensen en organisaties op zijn vakgebied. Hij wil bovendien zijn projecten tot in de laatste details afhandelen.

Tijdens zijn carrière als (Senior) Hardware Engineer heeft Koen diverse opleidingen en cursussen gevolgd, onder andere diverse Eplan cursussen, VCA, NEN3140, NEN1010, NEN61439 en Ontwerp deskundige laagspanning. Inmiddels verdiept Koen zich ook in  besturingssoftware en het programmeren. Hij vindt de verbreding in kennis en taken met software erg interessant. Bij Vion heeft hij een uitdagend project gekregen, waarin zowel de kennis van hardware als de besturingssoftware ruimschoots aan bod komt.

Nauw contact tussen projectcollega en projectcoördinator Koen is dan ook van mening dat het business model van Wepro, dat wil zeggen projectmatige inzet met een lange termijn samenwerking als basisgedachte, bij uitstek geschikt is om projectcollega’s kansen te bieden voor persoonlijke ontwikkeling. ‘Wanneer je toe bent aan een volgende stap, geef je dat in het POP-gesprek aan bij je projectcoördinator  en bepaal je samen de strategie. Omdat de projectcoördinator de lange termijn samenwerking ook onderschrijft, sta jij centraal in het plan van aanpak om van het ene project naar een volgend project te gaan. De projectcoördinator is de schakel om de overgang te regelen van de huidige opdrachtgever naar de nieuwe opdrachtgever. Zodat  de medewerker zijn focus volledig op de kwaliteit van de werkzaamheden en ontwikkeling van zichzelf kan houden. Voor menig technisch specialist biedt dit een mooie uitkomst!’.

Tenslotte richt Koen de aandacht op de vakgroep overleggen. In deze overlegvorm, die in de regio’s worden georganiseerd, treffen de collega engineers elkaar om over een onderwerp van gedachten te wisselen en daarnaast diverse werkervaringen te delen. Koen  vindt het erg leuk en leerzaam om zijn kennis en ervaring met anderen te delen maar ook om de ervaringen van andere collega’s te horen en ervaren. Daarnaast  ziet Koen  ook mogelijkheden om de kennis te delen met jongeren door bijvoorbeeld het geven van voorlichting op scholen en beurzen.

Over de hele linie is Koen uitermate tevreden als medewerker van Wepro en draagt hij zijn rol als ambassadeur van Wepro met trots en verve. De rol en samenwerking met de projectcoördinator speelt daarbij een belangrijke rol.

Terug naar de vorige pagina