Martijn| Mechanical Engineer

Hij voelt zich thuis bij Wepro. Mechanical Engineer Martijn Penterman (29 jaar) uit Enschede heeft de afgelopen 5 jaar meerdere projecten gedaan en weet steeds beter welke opdrachten bij hem passen.

“Ik hou van samenwerken in een team. Als project engineer bijdragen aan grootschalige industriële projecten ligt mij het meest.”

Als kind haalde hij al graag apparaten uit elkaar om te onderzoeken hoe het werkte. Na het vmbo was mbo Werktuigbouwkunde daarom een logische stap. Omdat dat onder al te veel moeite ging, deed hij er direct een hbo-opleiding in diezelfde richting achteraan bij Saxion Hogeschool in Enschede. “De hts gaat een stuk dieper. Je leert niet alleen tabellen gebruiken, maar ook berekeningen doorgronden. Er heeft heel wat tijd in gezeten, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan.”

Verschillende richtingen

Direct na zijn studie benaderde Olaf Rikkink van Wepro hem voor een sollicitatiegesprek. “We konden het direct goed vinden. Het gesprek was prettig, open en eerlijk. Hij vroeg wat ik precies wilde, maar dat vond ik lastig om te zeggen. Project engineer, productontwikkeling of de saleskant? Wepro sprak me aan, omdat er opdrachten zijn in verschillende richtingen. Zo weet ik inmiddels wat mij het meeste aanspreekt.” Martijn werd bij uiteenlopende bedrijven voor korte of langere tijd projectmatig ingezet. Multidisciplinaire projecten in een team vind ik het leukst. Grootschalige, brede projecten trekken me meer dan bijvoorbeeld productontwikkeling, waarbij je lang met één onderwerp bezig bent.  

Veel verantwoordelijkheid

De laatste twee projecten passen precies in zijn straatje. Bij Aircrete in Oldenzaal droeg hij als detail engineer bij aan het ontwerp van tailormade installaties voor de productie van gasbeton: lichtgewicht betonblokken voor de bouw. “Het is een klein bedrijf met veertig medewerkers. Ik voelde me volwaardig deel van het team en kreeg er veel verantwoordelijkheid. Aan de hand van de specificaties van de opdrachtgever ontwierpen wij als team installaties die uit onder andere zand, kalk en water bouwblokken maken. Dat zijn gigantische installaties waarvoor een compleet nieuwe fabriek wordt gebouwd. Een machinefabriek in de buurt produceerde de installaties waaraan ik werkte. Nu staan deze in Australië.”

Puzzel

Bij zijn huidige opdrachtgever Marel RMS (Red Meat Slaughtering) in Lichtenvoorde is hij opnieuw detail engineer in een multidisciplinair team. “Ook hier heerst een informele sfeer, ondanks dat Marel RMS onderdeel is van een wereldwijde onderneming. We maken hier slachtlijnen op maat voor klanten. Het mooiste is dat je elke keer iets nieuws ontwikkelt. Natuurlijk hoef je niet telkens het wiel uit te vinden, want er is een aantal standaardoplossingen Het is leuk om technieken op elkaar aan te sluiten. Als een soort puzzel.”

Robotisering

Robotisering is bij deze productielijnen steeds gebruikelijker, omdat het de productiecapaciteit van de installatie vergroot. Martijn vertelt dat hij nu bezig is om robotarmen te integreren in het systeem. “Deze robotarmen komen vast te staan op een fundatie. Daaromheen komt een installatie voor de aansturing en afscherming. die productiecel werk ik tot in detail uit. Het is een uitdagende klus en dat spreekt me aan.”

Bouwen aan carrière

Over de lopende zaken en zijn verdere ontwikkeling overlegt Martijn elke vier tot zes weken in Hengelo met zijn projectcoördinator Tom Siemerink. “Het contact is heel goed. Eerst heb ik de ruimte gekregen om mijn richting te bepalen. Nu bouwen we samen aan mijn loopbaan als project engineer, wat beter bij me past dan projectmanager. Ik blijf namelijk het liefst inhoudelijk betrokken zonder alles in detail uit te werken. Onlangs volgde ik al de Prince2-opleiding. Binnenkort start ik met de cursus projectmatig werken. Ik vind het prettig dat Wepro mij steunt in mijn carrière. Ik zit hier goed om mijn plek.”

Samen op de motor

Ook buiten werktijd heeft hij het naar zijn zin. Met vriendin Chantal kocht hij eind 2016 een woning waarin Martijn graag klust. Alleen het stucwerk hebben we uitbesteed, maar de rest hebben we zelf gedaan: vloeren leggen, keuken plaatsen, trap opknappen en schilderwerk. We houden verder van sporten, maar onze grootste hobby is motorrijden. Samen gaan we regelmatig op pad. Chantal reed al motor toen ik haar leerde kennen. Dat was een leuk toeval.