Stephan | Software Engineer

 

Ook al houdt hij niet echt van kaas, deze Fries weet precies hoe je die moet maken. Stephan (31 jaar) is software engineer en expert in het productieproces van dit oerhollandse product. Voor zijn laatste project bij Tetra Pak reist hij heel Europa door.

Stephan is in de wereld van engineers een stoere verschijning met zijn ruige baard en zijn voorliefde voor motoren, rugby en basgitaar. Hij voelt zich in de hele breedte van het werkveld als een vis in het water, want mechanica en elektro liggen hem allebei. Na zijn mbo werktuigbouwkunde maakte hij namelijk een switch naar elektro, waar hij op de NHL Hogeschool in Leeuwarden afstudeerde in de industriële automatisering.

‘Ondanks de keuze voor elektro zit metaal in mijn bloed. Ik hou van klussen aan mijn motor en heb geen hekel aan vieze handen. De combinatie is mijn kracht. Ik kan on-site mechanisch meedenken en dat vervolgens gebruiken als software engineer.’

Twee nieuwe zuivelfabrieken
Bij Wepro kwam hij vier jaar geleden terecht via een oud-klasgenoot. Omdat andere studiegenoten lovend waren over het ingenieursbureau, was hij er na het eerste gesprek snel uit. ‘Wepro zorgt dat je in korte tijd veel werkervaring kunt opdoen. Door verschillende projecten uit te voeren kun je je steeds verder ontwikkelen.’

Zijn eerste opdrachtgever was GEA de Klokslag in Bolsward, een bedrijf dat zich richt op technologie voor de voedselverwerkende industrie. ‘Ik was daar met andere sofware engineers betrokken bij twee projecten. Eerst deed ik softwareontwikkeling van een nieuwe kaasfabriek in Heerenveen, daarna voor nieuwbouw in Duitsland. Het ging in beide gevallen om het tweede deel van het maakproces, van het pekelbad tot de verpakkingslijn. De grootste uitdaging is je eigen softwareoplossingen afstemmen met leveranciers van andere deelprocessen. Goede communicatie is heel belangrijk. Het mooiste van het vak? Als je de machine kan laten functioneren met de juiste productiesnelheid en volgens alle andere klantspecificaties. Dat is een echte kick.’

Naar het buitenland
Beide projecten waren omvangrijk en on-site. In gesprekken met zijn projectcoördinator Sander Plantenga gaf Stephan aan dat hij liever kortere projecten wilde doen. ‘Met die vraag heeft hij direct wat gedaan. Mijn contact met hem is heel goed. Elke maand praten we even bij over wat er bij Wepro speelt en over de inhoud van mijn werk. Daardoor weet hij wat ik wel en niet wil.’

De volgende opdrachtgever werd Tetra Pak Cheese and Powder Systems in Heerenveen. Ook een specialist in het ontwerpen van productielijnen voor kaas en melkpoeder, maar dan van het eerste deel van het maakproces. Hij is er sinds de zomer van 2017 aan het werk. Dat bevalt hem uitstekend.

‘Ik doe de software engineering voor de machine die wrongelmassa aftapt. Tetra Pak ontwerpt dit type machines voor grote en kleine klanten in heel Europa. Voor de implementatie moet ik vaak één of twee weken on-site. Ik ben al in Noorwegen, Rusland, Finland en Duitsland geweest. Ook heb ik het bedrijf in Engeland bezocht, dat de machines assembleert. Ik heb altijd meer van het buitenland willen meemaken. Die kans krijg ik nu. Dat vind ik super.’

Wereld over vliegen
Waar hij zich in de toekomst op wil focussen, weet Stephan nog niet zeker. ‘Aan de ene kant zou ik best specialist willen zijn voor een bepaalde machine of techniek, zodat ik de hele wereld over kan vliegen om mijn expertise te delen. Aan de andere kant vind ik het interessant om uit te groeien tot projectleider en bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid te dragen om een project binnen een bepaalde tijd af te ronden. Voor dat laatste heb ik via Wepro onder meer de opleiding PRINCE2 gedaan. Wat het gaat worden, zal de tijd leren. Ik vind het top van Wepro dat ik de kans krijg om opleidingen te doen en te werken aan mijn persoonlijke carrière. Vooralsnog vind ik het leerzaam en interessant, dat ik alle kanten op kan.’

Terug naar de vorige pagina