Tim| Embedded Software Engineer

Een ingenieursbureau was een logische keuze voor Tim (25 jaar) uit Hengelo. Begin 2018 rondde hij zijn master af aan de University of Twente (UT). “Ik wist nog niet welke richting ik op wilde. Bij Wepro kan ik allerlei opdrachtgevers leren kennen. Vanwege de persoonlijke en informele sfeer koos ik voor deze werkgever.”

Als er vroeger thuis een radio of laptop stuk was, ging die eerst langs Tim. “Ik haalde hem uit elkaar en keek of hij te repareren was of dat ik iets eruit kon gebruiken.” Op de havo koos hij het profiel Natuur en Techniek, op Saxion Enschede viel de keuze op de softwarekant van de bachelor Elektrotechniek. Zijn master Embedded Systems op de UT was een logisch vervolg. “Vooral de software van op zichzelf draaiende systemen interesseert me, omdat die toch een verbinding met hardware heeft. Dat maakt het resultaat zichtbaar.”

Persoonlijke sfeer

Nog tijdens zijn afstudeerproject benaderde Wepro hem. “Daar was ik heel blij mee. Ik wist namelijk niet precies welke richting ik op wilde. Zen nodigden mij uit om te praten over mijn ambities en achtergrond. Ik voelde mij meteen op mijn gemak. Het ingenieursbureau kwam heel persoonlijk over, dus mijn keuze was snel gemaakt. Heel anders dan een ander ingenieursbureau, dat veel formeler en hiërarchischer aanvoelde. Met mijn projectcoördinator Thomas Hietbrink van Wepro had ik direct een klik. Hij is zelfs `naar mijn afstudeerpraatje komen luisteren. Heel leuk.”

Raspberry Pi

Zijn eerste project was bij Pentair in Enschede, een bedrijf dat membraanfilters ontwikkelt om bijvoorbeeld water of bier te zuiveren. “De opdracht die ik daar kon doen, had alles in zich wat ik interessant vind: software, Internet of Things (IoT en security. Raspberry Pi betekent letterlijk frambozentaart, maar het is een soort minicomputer die we aan het SCADA-systeem van het filterapparaat koppelden. De Raspberry Pi kan commando’s uitvoeren op het apparaat en de data naar de cloud versturen. De data worden in de cloud verwerkt, wat ik met Python3 heb gedaan. Ook heb ik me beziggehouden met het verzamelen van de verwerkte data om op aanvraag op het dashboard aan de users te laten zien. Via dit dashboard kan een operator op een laptop, tablet of mobiel apparaat commando’s uitvoeren en overzichten met de verwerkte data bekijken.”

Design kwalificatietool

Na een jaar volgde de tweede opdracht bij Demcon in Enschede, waar Tim nu is ingezet. Bij het kennismakingsgesprek met het bedrijf was er meteen een klik. “Ik werk nu samen met software engineer Peter Pieper, die bij het gesprek aanwezig was. Dat ging direct de diepte in, zodat ik een goed beeld van de opdracht had. Die sprak mij erg aan.” Met Peter maakt Tim software om een design kwalificatietool aan te sturen. Die is bedoeld voor een nieuw onderdeel voor een nieuw lithografieapparaat van ASML om nog kleinere chips te maken (zie ook LINK NAAR PROJECTREFERENTIE). “Het is uitdagend, omdat het apparaat nog in ontwikkeling is. Deze moet iets doen wat nu nog niet kan, namelijk met nanometer nauwkeurigheid chips maken. De design kwalificatietool moet het onderdeel kunnen positioneren op sub-micrometer nauwkeurig.” Tim vindt Demcon een prettig bedrijf om te werken. “Het is een leuke groep mensen, waar ik goed tussen pas. Het is fijn samenwerken, want ik kan er mijn eigen draai aan geven. De manier van werken is weer anders dan bij pentair. Zo leer ik bedrijven van binnen kennen.”

Softskills-training

Over de voortgang van het project en zijn ambitie praat Tim elke vier weken met Thomas bij. “We nemen ook mijn Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) door. Mijn ambitie is om me eerst breed te oriënteren op verschillende opdrachten op het gebied van front-end, security en IoT. Daarna zou ik nog meer expertise willen krijgen in één onderdeel. Dat kan later uitgroeien tot een aansturende rol, maar wel met een link naar de uitvoering.” Inmiddels heeft Tim al twee cursussen gedaan. De ene was de online cursus Embedded software security, de andere softskills-training. “Die vond ik erg interessant. Deze zet je echt aan het denken over je communicatie en die van anderen. Ik ben van nature vrij afwachtend, maar door de training stap ik nu makkelijker op mensen af en treed ik meer op de voorgrond.”

Wedstrijd

Tim brengt deze training direct in de praktijk, want hij bedacht een plan om nog meer binding te creëren tussen collega’s. Thomas was direct enthousiast. “Je kunt nooit genoeg samen ondernemen met je Wepro-collega’s, vind ik. Daarom heb ik een soort wedstrijd bedacht. Op het kerstfeest hebben wij bekend gemaakt wat deze inhoudt. Het gaat om teamwork, waarin alle disciplines kunnen meedoen. We hopen op veel aanmeldingen.” Dat hij zo’n wedstrijd bedacht, past bij Tim. In zijn vrije tijd speelt hij namelijk al vijftien jaar waterpolo op redelijk hoog niveau, een teamsport bij uitstek.