Iets met techniek doen stond vanaf mijn jeugd al vast
Al ruim voor de afronding van het VWO wist Tom het al: “ik wilde sowieso iets doen met techniek en na enige voorwerk besloot ik om naar de TU in Delft te gaan. Daar ben ik begonnen aan mijn studie Civiele Techniek”. Toch was dit niet helemaal wat Tom er van verwacht had. “Zeker interessant, maar voor mij te weinig mechanische techniek.
Al snel brak Tom deze studie af en toog hij naar de UT Twente in Enschede om een studie werktuigbouwkunde te starten. “Ik heb bewust gekozen voor Enschede, omdat deze opleiding zeer hoog werd aangeschreven. Bovendien, het vinden van woonruimte als student is geen eenvoudige opgave, maar in Enschede was dit vlot geregeld, notabene op de campus”. Uiteindelijk besloot Tom om de switch te maken naar HBO-werktuigbouwkunde op het Saxion. Dit omdat Tom meer affiniteit heeft met de praktijk.
Voordat Tom zijn studie afrondde, legde projectcoördinator Maarten Jansen contact en nodigde Tom uit voor een sollicitatiegesprek. “Ik herinner me nog goed dat Maarten zichtbaar moeite had genomen om zich echt in mij te verdiepen. Zowel in mij als persoon als op het technisch inhoudelijk vlak. En niet te vergeten het feit dat Wepro als ingenieursbureau mij de kans bood om bij meerdere opdrachtgevers brede kennis en ervaring op te doen. Mocht een project een keer niet passend zijn, is dat geen probleem en schakelt de projectcoördinator door naar een volgend project. Dat gaf voor mij min of meer direct de doorslag om Maarten mijn commitment te geven”.
De afgelopen vier jaar bij vier opdrachtgevers projecten uitgevoerd
Toms eerste project was bij Marel in Lichtenvoorde. Zijn taken waren aanvankelijk tekenwerk met Solidworks waar hij veel van heeft opgestoken. Het is toch uitgebreider en anders dan hetgeen je tijdens de studie leert. Naast vakinhoudelijk maakte Tom ook kennis met het bedrijfsleven: hoe zit een bedrijf in elkaar, hoe werkt de synergie tussen afdelingen, hoe worden dingen in de praktijk gemaakt en wat er allemaal bij komt kijken. De opleiding is dan toch nog redelijk abstract in vergelijking met de echte werkvloer.
Zijn volgende project was bij Selo in Oldenzaal. Een kleiner en informeel bedrijf en ook geheel anders qua werkprocessen. Mooi was het dan ook dat Tom zijn ervaring uit het eerste project direct kon meenemen in het verbeteren van de werkprocessen. “Bovendien kon ik naast het tekenwerk hier ook direct op de werkvloer de uitvoering meemaken en letterlijk zien wat mijn tekenwerk oplevert in de praktijk”.
Zijn derde project was bij Solmates in Enschede. Hier heeft hij ondersteuning geboden aan de lead engineer met het uitwerken van de mechanische constructies. Tom heeft hier kennis opgedaan over het engineeren van machines die met vacuüm werken en over vorm en plaats toleranties.
In maart 2019 startte zijn huidige projectmatige inzet bij opdrachtgever Thales. Zijn eerste opdracht hier was het project Mirador. Mirador is een compact, digitaal electro-optisch systeem voor observatie en het volgen van doelen, meestal op een schip. Het is een bewakings-, volg- en vuurleidingssysteem met een onopvallend ontwerp, dat zal bijdragen aan de poging van een schip om onopgemerkt te blijven. Tom heeft hier gewerkt aan de totstandkoming van het mechanische gedeelte benedendeks.
Het Tweede project bij Thales was MMR (Multi mission radar). “Het mooie hieraan is dat dit de ontwikkeling van een geheel nieuw product is, waarin alle technische details van scratch af aan moeten worden uitgezocht. Hierbij kun je veel pionieren op allerlei vlak; van coatings tot materialen en vormgeving. Bijzonder divers en leerzaam”.
Tijdens het tweede project werd Tom daarnaast betrokken bij de inrichting van een nieuw product data management (PDM)-systeem, Windchill genaamd. Dit op basis van zijn ervaringen uit alle voorgaande projecten. “Inmiddels was mijn rugzak aardig gevuld met kennis die ik heb mogen opdoen bij de verschillende opdrachtgevers en kwam dit goed van pas bij Thales”.