Wouter| Mechanical Engineer

Na de mts Werktuigbouwkunde ging Wouter Roseboom (26 jaar) uit Arnhem bij zijn stagebedrijf als werkvoorbereider aan de slag. Hij bleek echter ambitieuzer dan hij zelf eerst had gedacht. Hij zette de stap naar Wepro en wordt nu klaargestoomd voor een hbo-opleiding.

Bouwen met lego, racen met op afstand bestuurbare auto’s en sleutelen met motoren: zoals bij zoveel collega’s van Wepro waren Wouters hobby’s de voorbode van het vak dat hij nu met plezier uitoefent. Na zijn mts kon hij direct terecht bij zijn stagebedrijf. “Het was een leuk bedrijf, maar ik merkte dat ik na ruim 2 jaar tegen een plafond aan liep. Ik was werkvoorbereider en andere functies spraken me niet aan. Ook scholing was er niet mogelijk.”

Richting tekenen doorgroeien

Op het juiste moment benaderde Wepro Wouter. “In het tweede leerjaar van het mbo heb ik ooit een stagegesprek gehad met dit ingenieursbureau. Dat is me altijd bijgebleven. Daarom stond ik er open voor toen Tom Godschalk (projectcoördinator) mij mailde. Het verhaal klonk me goed in de oren. Wat mij aansprak is dat je bij een ingenieursbureau in verschillende keukens kan kijken. Bovendien kan ik in de richting van tekenen doorgroeien en dat wil ik graag. Wel heb ik mijn werk bij mijn vorige werkgever netjes afgerond, voordat ik in september 2018 bij Wepro ben begonnen.”

Overleggen

In het begin was het even wennen, vertelt de junior project engineer. “Opdrachtgevers huren jou in, dus ze verwachten wat van je. Bij mijn eerste opdracht bij een machinebouwer in Arnhem zat ik niet helemaal op mijn plek. Ik bel of app regelmatig met mijn projectcoördinator Tom, dus dat heb ik meteen aangegeven. Ik vind het fijn dat je dat kun overleggen. Na een paar maanden kon ik ergens anders terecht. Die eerste opdracht had wel het voordeel dat ik dichtbij het kantoor van Wepro werkte. Elke vrijdagmiddagborrel was ik erbij.”

Autodesk Inventor

Hij voert nu zijn tweede opdracht uit bij S-P-S Master Equipment in Heteren. Het bedrijf verzorgt complete transportoplossingen voor de vliegtuigindustrie. Handling van bagage en pakketten met onder meer rollerdecks, truckdocks, dollies en bagagekarren zijn de expertise van S-P-S. Wat Wouter aanspreekt, is dat het om een duidelijke productgroep gaat. “Daardoor bouw je kennis op. Hier doe ik tekenwerk in Autodesk Inventor. Aan een collega die al twaalf jaar met dit pakket werkt, kan ik eventueel om hulp vragen. Bij de machinebouwer tekende ik in SolidWorks, daarvoor met SolidEdge. Zo leer ik alle pakketten goed kennen.”

Opleidingen

Ondertussen heeft Wouter samen met Tom een opleidingsplan opgesteld, want hij wil nog verder groeien. Ik volg nu de vijfdaagse cursus maakbaarheid. Verspreid over een paar weken verdiep ik mij met andere Wepro-engineers in werktuigbouwkundige ontwerpen, onder meer verspanen, plaatwerk, lassen en boutverbindingen. Verder start ik in september met de cursussen wiskunde en natuurkunde, die moet ik bijspijkeren. Dat is een voorbereiding op een ‘associate degree’: het eerste deel van een hbo-opleiding Werktuigbouwkunde. Het is mooi dat ik die kans van Wepro krijg. Zo kan ik doorgroeien naar constructeur.

Alles op wielen

Wouter is positief over het jaar dat hij nu bij Wepro zit. “Ze bieden mij de kans om te groeien en dat motiveert. Verder gaat het er heel persoonlijk aan toe. Met Tom heb ik regelmatig contact en onze band is goed. Ik zit hier echt op mijn plek.” Ook buiten het werk heeft hij het naar zijn zin. De spaarzame momenten dat hij thuis is, sleutelt hij graag aan alles wat wielen en een motor heeft. Ik woon weer bij mijn vader, maar ik ben er weinig. Liever ga ik poolen en met mijn vrienden op stap.